2n ESO
2. Evolució i distribució de la població
La població no es reparteix de la mateixa manera per tot el planeta. En general, la població s'assenta en zones amb un medi físic favorable per a la vida:
-
Llocs on abunda l'aigua necessària per abastir la població iper desenvolupar activitats econòmiques.
-
Zones amb climes temperats que tenen tempratures suaus durant tot l'any i pluges abundants però no excessives.
-
Valls i planes, que solen ser zones amb sòls fèrtils per desenvolupar-hi l'agricultura i amb un relleu que facilita la construcció i les comunicacions.
-
Àrees amb recursos energètics com minerals, petroli, etc.
-
Zones habitades de temps antics
-
Àrees on es concentren les activitats econòmiques
Per dir si un territori és molt poblat o no, no es té en compte la població absoluta, sinó la densitat de població. Si una zona té un nombre d'habitants concentrat en un territori molt petit, direm que té una alta densitat de població. Però si aquesta mateixa població es reparteix en un territori molt gran, direm que té una baixa densitat de població.


En l'actualitat, la Terra té uns 6.500 milions d'habitants. Al llarg de la història, la població ha anat augmentant segons el que anomenem el model de transició demogràfica. Aquest model defensa que la població evoluciona en quatre fases, tot i que no totes les societats es troben a la mateixa fase alhora.



La població espanyola
L'Estat espanyol té més de 44 milions d'habitants. La població espanyola va créixer molt fins a la dècada de 1970, ja que la natalitat era molt elevada i la mortalitat, baixa. Però des dels anys vuitanta del segle XX, el creixement natural de la població espanyola va baixar bruscament i, com a resultat, la població espanyola està molt envellida. Això és degut a dos factors:
-
La reducció de la natalitat i la fecunditat
-
L'increment de l'esperança de vida
Tradicionalment, la població espanyola s'ha repartit per tot el territori de manera desigual. Aquests desequilibris són visibles a tres nivells:
-
Entre comunitats autònomes. El 60% de la població espanyola es concentra a Andalusia, Catalunya, Madrid i la Comunitat Valenciana.
-
A escala provincial. En general, les províncies interiors, tret de Madrid, estan menys poblades que les litorals i les insulars.
-
Dins de cada província. A la major part de les províncies, la població es concentra a les ciutats, mentre que el camp està gairebé despoblat.


La població catalana
Actualment, Catalunya té 7'5 milions d'habitants. De la mateixa manera que la població espanyola, la població catalana va créixer molt fins la dècada de 1970, però, a més a més de l'elevada natalitat i la baixa mortalitat, cal tenir en compte les diferents allaus migratòries procedents de diferents parts de l'Estat espanyol. A mitjans dels 70 el creixement es va alentir, però la natalitat començà a recuperar-se a causa de la immigració estrangera a la dècada de 1990. En termes generals, però, el descens de la natalitat i l'augment de l'esperança de vida estan provocant, des de la dècada dels anys vuitanta del segle XX, un envelliment progressiu de la població catalana.
La distribució en el territori tampoc és homogènia.
-
La població catalana es concentra sobretot al litoral, al voltant de les grans zones urbanes i al llarg dels grans eixos de comunicacions.
-
Les comarques de l'interior i de muntanya han anat perdent població com a conseqüència de l'èxode rural i de l'abandonament de les activitats econòmiques tradicionals, com l'agricultura, la ramaderia i l'explotació forestal.
-
Per contra, les comarques més properes a la costa han incrementat la densitat de població a causa de l'augment de la ocupació en el sector industrial i de serveis.


Una de les característiques de la demografia catalana al llarg del segle XX ha estat la immigració. Fins als anys 70, Catalunya es va nodrid d'immigrants procedents d'altres llocs de l'Estat espanyol, com ara Múrcia, Andalusia, Extremadura, Galícia, etc.
Des de la fi del segle passat, els fluxos migratoris s'han reactivat. Aquest cop, els immigrants procedeixen majoritàriament del'Àfrica, d'Amèrica llatina i de l'Est d'Europa.


Activitats
1. Compara el mapa de les gransconcentracions de població al món i el dels factors físics que expliquen la distribució de la població a la Terra. Quines són les zones més poblades? Quins factors físics dominen a aquestes zones? I a les zones menys poblades?
2. Fixa't en els gràfics de l'evolució de la població a nivell mundial, a l'Estat espanyol i a Catalunya i relaciona'ls amb el model de transició demogràfica. Intenta determinar cadascuna de les quatre fasesa en cada cas.
3. En quines zones hi ha més densitat de població a Espanya? Per què? I en el cas de Catalunya?
4. La població tant catalana com espanyola és una població jove o envellida? Raona la teva resposta.
5. Quina és la procedència de les dues onades principals d'immigrants que ha rebut Catalunya? Quan es van produir?