2n ESO
1. El final de l'Imperi romà
Al nord de l'Imperi romà, més enllà dels rius Rin i Danubi, hi habitaven els pobles germànics. Els romans els anomenàven "bàrbars", que volia dir "estrangers", i els despreciaven per tenir costums poc civilitzats. Alguns pobles germànics s'organitzaven en petits poblats, mentre altres eren nòmades que es dedicaven a pasturar el bestiar.
A partir del segle III, alguns d'aquests pobles van començar a creuar tot sovint la frontera amb l'Imperi romà, amb l'objectiu d'aconseguir riqueses a través del pillatge. Es tractava de grups molt nombrosos formats per gent molt diversa: dones, nens, guerrers... A vegades les seves incursions eren pacífiques, però sovint es produïen enfrontaments violents.


L'any 395, l'emperador Teodosi va dividir l'Imperi romà en dos, i el va repartir entre els seus dos fills, per a què fos més fàcil de defensar. Així, van néixer l'Imperi romà d'Occident, que va ser per al seu fill Honori, i l'Imperi romà d'Orient, en mans del seu fill Arcadi.
L'any 476, l'últim emperador romà de l'Imperi romà d'Occident, Ròmul Augústul, va ser vençut pel capitost germànic Odoacre. En aquest moment, segons els historiadors, va començar l'Edat Mitjana.
Activitats
1. Enganxa a la llibreta el mapa que et donarà la professora i situa-hi:
-
Riu Rin
-
Riu Danubi
-
Mar Mediterrani
-
Mar Negre
-
Imperi Romà d'Occident
-
Imperi Romà d'Orient
2. Quin és el significat actual de la paraula "bàrbar"? Per què creus que té aquesta connotació?
3. Quin fet dona inici a l'Edat Mitjana, segons els historiadors? Per què penses que van escollir aquest moment?