2n ESO
3.1. Els regnes germànics
L'antic territori de l'Imperi romà d'Occident es va fragmentar en diversos regnes, un per a cada tribu germànica. Cada territori estava governat per un rei, assessorat per un consell de nobles i guerrers.
Es tracta d'un període de gran inseguretat i guerres gairebé permanents, per una banda, entre germànics i romans, i , per l'altra, entre diferents pobles germànics. Com que les ciutats eren saquejades tot sovint, la població va emigrar al camp, on trobava la protecció dels propietaris rics.
Així, el comerç propi de les ciutats va desaparèixer gairebé totalment, i l'economia es basava principalment en l'agricultura i la ramaderia de subsistència.
La zona d'Hispània va ser ocupada pels visigots, que van establir la capital a l'actual Toledo (Toletum). La seva forma de govern era la monarquia electiva, cosa que va generar constants lluites internes. L'economia era bàsicament agrícola, amb grans latifundis en mans de famílies nobles i del clergat. A mitjans del segle VI, el rei es va convertir de l'arrianisme al catolicisme per tal d'aconseguir la unificació religiosa del regne.
La cultura en època visigoda es va empobrir, i va quedar en mans de l'Església. Pel que fa a l'art, es van construir petites esglésies, però sobretot en podem destacar una rica orfebreria com fíbules i corones votives. L'escultura i la pintura quedaven supeditades a l'arquitectura, decorada amb relleus, murals i mosaics.
Els visigots es consideraven hereus i continuadors de l'Imperi Romà, malgrat que bebien també de les cultures germàniques i de la població autòctona de la península ibèrica (romans, ibers i celtes). Les normes socials i les lleis visigodes van quedar recollides en la Lex Visigothurum o Liber Iudicorum. Segons aquest text, es permetia el matrimoni entre visigots i hispanoromans sempre que el pare de la núvia ho permetès. El matrimoni era pràcticament la única opció de la majoria de la població, exceptuant alguns monjos i monges que començaven a viure en els incipients monestirs. El divorci es permetia sempre que fos sol·licitat pel marit i en casos molt excepcionals. Tot i que la dona podia heretar el patrimoni familiar, després del matrimoni aquest quedava controlat pel marit. Només les dones vídues podien administrar el seu patrimoni, sempre que no se les acusés mai de mantenir relacions amb algun home.
El regne visigot va arribar a la seva fi amb la invasió musulmana del 711.




Activitats
1. Quins canvis es van produir en l'economia i la societat a l'Edat Mitjana en relació a l'Antiguitat?
2. Per què creus que el rei visigot es va convertir al catolicisme?
3. Busca informació sobre l'arrianisme i mira de deduir per què en l'art visigòtic no hi podem destacar la pintura.
4. Explica amb les teves paraules el significat dels següents conceptes:
a. Orfebreria
b. Fíbula
c. Corona votiva
5. Escolta aquest podcast i respon a les preguntes que trobaràs a continuació:
a. De qui era filla Gal·la Placídia?
b. Qui són Arcadi i Honori? Oi que els hem estudiat fa poc? Per què?
c. Què creus que vol dir, que Gal·la Placídia queda sota la tutela de Flavia Serena?
d. Com acaba Flavia Serena? Per què?
e. Per què Gal·la es casa amb Ataülf (rei visigot 410-415)?
f. Quin tracte va donar Sigeric a Gal·la (rei visigot 415)?
g. En què consisteix el tracte entre el regne visigot i l'Imperi Romà?
h. Per quina raó Gal·la inicia una relació sexoafectiva amb el seu germà Honori? Va aconseguir el seu propòsit?
i. Què significa que Gal·la va ser emperatriu regent durant 12 anys?
j. A quina edat va morir Gal·la? Era habitual, en aquella època?




3.2. L'imperi carolingi
Després de la desintegració de l'imperi romà el segle V, i el repartiment d'occident entre els germànics, als territoris de la França actual s'hi estava el regne franc. En aquest regne, els reis no tenien massa poder, i qui governava a la pràctica eren els majordoms. Per aquesta raó, van rebre el sobrenom de "reis mandrosos".
El majordom més important va ser Carles Martell, que va derrotar els musulmans i va impedir que el regne franc caigués sota el seu domini. El seu fill, Pipí I el Breu, va derrocar l'últim monarca franc el 751 i es va fer coronar rei. El fill de Pipí, Carlemany, va intentar refundar l'imperi romà d'Occident i es va llençar a la conquesta de territori. L'any 800, el Papa va coronar Carlemany nou emperador d'Occident.
Per controlar millor el seu imperi, Carlemany el va dividir en comtats, territoris governats per un comte. A les zones de frontera, hi va crear les anomenades marques, territoris amb un exèrcit comandat per un marquès.
A diferència de l'imperi musulmà, l'imperi carolingi era bàsicament rural. La majoria de la població vivia de l'agricultura i les ciutats eren petites, amb un comerç i una artesania molt escassos.
Els monestirs eren els dipositaris del coneixement, i on es produïa la còpia de llibres. Allà, es van dissenyar uns plans d'estudi que es van ensenyar durant segles: el Trívium (gramàtica, retòrica i dialèctica) i el Quadrivium (aritmètica, astronomia, geometria i música).


Segons la tradició franca, quan un rei moria, el territori es dividia entre els seus fills. Els carolingis va seguir aquesta tradició. A Carlemany només li va sobreviure un fill, Lluís el Piadós, però quan aquest va morir l'imperi es va repartir entre els seus tres fills.
Activitats
1. Carolus vol dir Carles en llatí. Què creus que significa la paraula "carolingi"?
2. Com es governava un imperi tan extens com el carolingi?
3. Explica què eren les marques. Observa el mapa: hi havia alguna marca a la península Ibèrica?
4. Quants anys va durar l'Imperi Carolingi? Quins emperadors va tenir?
5. Què són el Trívium i el Quadrivium? Saps què signifiquen cadascuna de les matèries que s'hi treballen?
6. Llegeix el text del llegat de Carlemany i respon les preguntes següents:
a. Quants anys han passat des de la mort de Carlemany fins el 28 de gener d'aquest any? Converteix aquesta xifra en mil·lenis i segles.
b. Durant quants anys va ser vigent la lliura carolingia?
c. Carlemany va iniciar el seu regnat l'any 768. Quants anys tenia en aquell moment, segons la tridició? I segons els experts?
d. Per què va ser important la minúscula carolina?
e. Quin aspecte del llegat de Carlemany et sembla més important?

