Unitat 7. Els pobles pre-romans de la península ibèrica
Unitat 7. Els pobles pre-romans de la península ibèrica
Geografia i història
1r d'ESO
Unitat 1. La representació de la Terra
El nostre planeta, la Terra, té forma d'esfera, però no és una esfera perfecta, sinó que està lleugerament aixafada pels pols. Aquesta forma tan singular del nostre planeta rep el nom de geoide.
La forma més precisa per representar la Terra és el globus terraqui. Com que la Terra té una forma gairebé esfèrica, mostra sense cap distorsió les distàncies, les formes, la distribució i la mida dels continents i els oceans.
No obstant això, la manera més freqüent de representar la Terra és en un mapa. Els mapes són representacions planes de la Terra. Però com que el nostre planeta no és pla, els mapes en distorsionen les formes, les distàncies i les superfícies.
Al llarg de la història, les solucions per adaptar la forma del planeta a un mapa en pla han estat diverses. La més coneguda és del segle XVI, la projecció de Mercator, que ha estat molt criticada perquè representa de manera molt injusta les proporcions de l'anomenat tercer món (Àfrica i Sudamèrica) i, més a més, col·loca Europa al centre del mapa.
L'alternativa més popular és la projecció de Peters, del segle XIX, que per tal de ser fidel al tamany real de tots els continents, ha de deformar-los. Com que Àfrica i Sudamèrica hi apareixen més centrades i més grans que a la projecció de Mercator, aquest mapa se l'ha considerat "socialment més just".
De totes maneres, probablement la representació més fidedigna és l'acceptada per la National Geogrpahic Society, la projecció de Winkel-Tripel, ja que és la que presenta menys errors en el tamany, la forma i la situació de continents i oceans.
Les persones que elaboren els mapes, com Mercator, Peters o Winkel-Tripel, s'anomenen cartògrafs. Com que els mapes poden contenir diferents tipus d'informació, els cartògrafs distingeixen tres tipus principals de mapes:
-
Els mapes físics representen el relleu i les aigües d'un territori. Si contenen molta informació, com ara l'altitud del terreny en cada punt mitjançant corbes de nivell, els noms dels llocs, els rius, els camins, etc., se'ls anomena topogràfics.
-
Els mapes polítics mostren les fronteres estatals entre uns territoris i uns altres, i també les divisions administratives de cada país. Indiquen doncs, estats, comarques, municipi, etc.
-
Els mapes temàtics ens proporcionen informació sobre un aspecte concret i ens permeten conèixer com es distribueix aquest aspecte en una zona determinada. El tema pot ser qualsevol que variï en funció del lloc: vegetació, clima, població, recursos econòmics, etc.
Un mapa està format per diferents elements. Els principals són el títol, l'escala, la llegenda, la xarxa de paral·lels i meridians i una fletxa que indica el nord.
En els mapes la informació es representa mitjançant símbols. Els més usuals són els dibuixos, els colors, les línies, els punts i les fletxes. El tipus de símbols depèn del tipus de mapa:
-
El relleu es representa amb línies i amb colors.
-
Les aigües es representen sempre de color blau.
-
La vegetació pot expressar-se amb colors i amb dibuixos.
-
El clima es representa amb colors,
-
Les fronteres entre estats, províncies, comarques, etc. es dibuixen amb diferents tipus de línies.
-
Les ciutats, amb punts.
-
El tipus de conreu i el tipus d'indústria es representen amb colors o per mitjà de dibuixos.

Activitat 1
Observa amb atenció el mapa i respon per escrit les preguntes següents:
a. Sabries dir quin tipus de mapa tens al davant? Per què?
b. Pots saber d'alguna manera a quina escala està representat el territori?
c. Quin títol posaries a aquest mapa si aquesta decisió depengués de tu?
d. En quina direcció es troba el nord? Com ho saps?
e. Observes cap sistema de referència que permeti situar aquest espai en un marc geogràfic més ampli?
f. Tenen alguna funció, els tons gris i símbols que hi apareixen?
g. Saps què és un topònim? Anota aquells que et cridin més l'atenció.

La manera més senzilla de situar un lloc o situar-nos en l'espai és fent servir els punts cardinals. Els principals punts cardinals són el nord, el sud, l'est i l'oest. Normalment, els representem amb les abreviatures N, S, E, O. Entre els punts cardinals principals hi ha direccions intermèdies: nord-est (NE), nord-oest (NO), sud-est (SE), sud-oest (SO).
Si mires cap al nord, l'est es correspon amb la teva mà dreta; l'oest, amb l'esquerra, i el sud, amb l'esquena. En els mapes, el nord sol coincidir amb la part superior, si no és que una fletxa indica alguna altra cosa.
La brúixola és un aparell que té una agulla imantada que sempre assenyala cap al nord.
Alguns elements de la natura ens poden ajudar a trobar el nord. Per exemple, el Sol surt per l'est i es pon per l'oest; l'estrella Polar assenyala sempre el nord; la neu desapareix abans de les zones que s'orienten cap al sud; a les roques, la molsa hi creix a les parts que miren cap`al nord; i l'entrada dels caus i els formiguers sol estar orientada cap al sud.



Els punts cardinals, però, només ens permeten saber on és un lloc de manera general i imprecisa. Per poder localitzar qualsevol lloc de la Terra de manera exacta, s'ha creat una xarxa de línies imaginàries que cobreixen tot el paneta: els meridians i els paral·lels.
Els meridians són unes circumferències que uneixen els pols i tenen direcció nord-sud. El meridià principal, que s'utilitza com a referència de la resta, és el meridià de Greenwich o meridià zero (0º); la resta de meridians es compten a partir d'aquest. El meridià de Greenwich divideix la terra en dos hemisferis; l'hemisferi est (oriental) o l'hemisferi oest (occidental).
Els paral·lels són circumferències imaginàries, perpendiculars als meridians, que tenen direcció est-oest. El paral·lel principal, que s'empra com a referència per a la resta, és l'equador (0º), que divideix la Terra en dos hemisferis, l'hemisferi nord (boreal), i l'hemisferi sud (austral). Hi ha altres paral·lels importants, que són el tròpic de Càncer, el tròpic de Capricorn, el cercle polar àrtic i el cercle polar antàrtic.
El nombre de meridians i paral·lels és infinit. En els mapes se'n representen uns quants perquè es puguin identificar amb certa facilitat. Això sí, sempre estan separats per distàncies iguals.



Per trobar la posició exacta d'un lloc a partir dels paral·lels i els meridians, se n'han de conèixer les coordenades geogràfiques, és a dir, la latitud i la longitud.
La latitud és la distància d'un paral·lel respecte de l'equador. La latitud va des de 0º (equador) fins a 90º (pols) i pot ser nord (N) o sud (S), segons si el punt està a l'hemisferi nord o sud. Tots els punts situats en el mateix paral·lel tenen la mateixa latitud.
La longitud és la distància d'un meridià respecte del meridià de Greenwich. La longitud va des de 0º fins a 180º i pot ser est (E) o oest (O). Tots els punts situats en el mateix meridià tenen la mateixa longitud.
Per localitzar un lloc, primer se n'escriu la latitud i després la longitud. Per exemple, 24º 35' 22'' N, 52º 43' 37'' E. Totes dues es mesuren en graus, minuts i segons d'angle, ja que cada grau correspon a més de 100 km.

Activitat 2
Utilitza el compàs per dibuixar a la teva llibreta una circumferència, que hauràs d'imaginar que és el globus terraqui. Després, utilitza el regle per dibuixar-hi:
-
el meridià de Greenwich
-
l'equador
-
el tròpic de Càncer
-
el tròpic de Capricorn
-
el cercle polar àrtic
-
el cercle polar antàrtic
Finalment, indica on es troben els quatre hemisferis.
Activitat 3
Respon les preguntes següents. Consulta internet quan calgui:
-
Per què els paral·lels reben aquest nom?
-
D'on provenen els noms del tròpic de Càncer i el tròpic de Capricorn?
Activitat 4
Observa el mapa de coordenades geogràfiques que tens aquí al costat. Quines ciutats hi ha a les coordenades geogràfiques següents?
-
0º N 77º O
-
51º N 0º O
-
22º S 43º O
-
33º S 151º E
-
4º S 15º E
Ara indica les coordenades aproximades de:
-
Sant Petersburg
-
Roma
-
Tòquio
Activitat 5
Busca el vaixell perdut en el mapa i completa els textos a la llibreta:
-
El vaixell perdut és a l'hemisferi (nord/sud) i les seves coordenades són ________. Per arribar a la destinació prevista, 20º S i 120º E, s'ha de desplaçar en direcció (sud-est/sud-oest) i vorejar (Àsia i Amèrica/Àsia i Oceania).
-
L'avió que surt a buscar el vaixell perdut és a l'hemisferi (nord/sud) i les seves coordenades geogràfiques aproximades són _______. Sortirà rumb (nord-oest/nord-est), cap al vaixell.

Els mapes la realitat d'una manera reduïda. L'escala ens indica la proporció que hi ha entre la dimensió d'un territori en la realitat i la dimensió que ocupa en el mapa. En els mapes, l'escala es pot representar de dues maneres diferents:
-
L'escala numèrica (1/20)
-
L'escala gràfica


Activitat 6
El plànol d’aquesta habitació és a escala 1/30. Si la finestra fa 3'2 centímetres, calcula quina és la seva mida real.
Activitat 7
Dibuixa un plànol de la teva habitació escala 1/40.

A causa del moviment de rotació de la Terra, es fa de dia primer als llocs situats cap a l’est. A Espanya es fa de dia abans a les Illes Balears que a Madrid o a Galícia. Com que el problema de l’horari era comú arreu del món, es va acordar dividir la Terra en 24 fusos horaris. Així, tots els llocs situats en un mateix fus o zona horària tenen la mateixa hora.
Els fusos horaris s’han definit per meridians terrestres, els quals no s’acomoden a les fronteres del diferents estats; és per això que, en algun cas, per tal d’incloure tota un estat en un mateix fus, s’ha modificat lleugerament el traçat dels seus límits. Per altre banda, hi ha països tan extensos (en el sentit de la longitud geogràfica) que cauen dintre de 2 o més fusos horaris; en aquest cas, adopten les hores corresponents als diferents fusos. És el cas d’Espanya que té una hora per la Península i les Illes Balears i una altra per a les Illes Canàries (una hora menys perquè estan situades en el fus 23).

Activitat 8
Imagina que has de formar part d'una reunió internacional amb diferents persones de la teva empresa que treballen a les seus d'altres ciutats del món. Si la reunió és a les 12 del migdia per a tu, indica quina hora serà per als teus companys i companyes de:
-
Sant Francisco
-
Nova York
-
Moscou
-
Tòquio
Activitat 9
Tens clar què són i què causen els moviments de rotació i translació de la Terra? Respon aquest qüestionari i comprova-ho!