Unitat 7. Els pobles pre-romans de la península ibèrica
Unitat 7. Els pobles pre-romans de la península ibèrica
Geografia i història
1r d'ESO
Unitat 5. La prehistòria
Segons la teoria del Big Bang, l'Univers es va originar fa uns 13.800 milions d'anys i la Terra, fa uns 4.600 milions d'anys, però fins fa uns 3 milions d'anys no hi va aparèixer el primer ésser humà. Per tant, la història de la humanitat es pot considerar molt curta. La història de la Terra es divideix en eres, períodes i èpoques.
La primera etapa del passat humà és la prehistòria, que engloba tot el que va passar abans de la història. El fet clau que marca l'inici de la història és l'aparició de l'escriptura i, per tant, tot el que va passar als humans anteriorment s'inclou en la prehistòria.
Així doncs, la prehistòria va començar fa 3 milions d'anys amb l'aparició dels nostres primers avantpassats, i es va acabar fa uns 3.500 anys amb la invenció de l'escriptura. Si comparem la història de la humanitat amb un dia, la prehistòria ocuparia gairebé 23 hores i 59 minuts, mentre que des del descobriment de l'escriptura només haurien transcorregut 1 minut i 30 segons.


5.1. El procés d'hominització
Al llarg del Plistocè, la Terra va passar per diversos canvis climàtics que duraven milions d'anys. Sembla que fa uns 7 milions d'anys, a l'Àfrica, el clima es va anar tornant més sec i els grans boscos van anar deixant pas a la sabana.
Per tal de poder aprofitar millor els recursos de l'entorn, alguns grups de primats africans van començar a utilitzar la posició bípeda i a actuar fora del grup per poder buscar restes d'animals per alimentar-se. Tot això, va contribuir a augmentar la seva intel·ligència i a millorar la capacitat de comunicar-se entre ells.
Aquests homínids començaren a adquirir unes característiques completament noves, que acaben diferenciant els éssers humans de la resta de primats. Els canvis més significatius van ser:
-
L'adquisició de la posició vertical i la marxa bípeda. Quan van deixar d'utilitzar les mans per caminar, aquestes van anar adquirint més habilitat per manipular i fabricar estris.
-
L'augment de la capacitat craniana i, per tant, des desenvolupament de la intel·ligència.



Des de la separació dels ximpanzès, la família humana no ha evolucionat en línia recta, sinó que s'ha anat subdividint en branques a partir d'un tronc comú. Tot i que no sabem fins a quin punt es relacionaven, molts d'aquests grups coincideixen en el temps i en l'espai.


Activitat 1
Fixa't en els braços del goril·la i de l'ésser humà i explica quina funció diferent tenen en cada cas.
Activitat 2
Fixa't en els cranis del goril·la i de l'ésser humà i anota quines diferències fonamentals hi veus. Saps què impliquen, aquestes diferències?
Activitat 3
Defineix i explica el procés d'hominització.
La prehistòria va ser un període molt llarg de temps que, com hem dit, es va iniciar amb l'aparició dels primers humans fa 3 milions d'anys, i va finalitzar amb la creació de l'escriptura el 3.500 aC. Alhora, podem dividir la prehistòria en dues grans edats: l'Edat de Pedra i l'Edat dels Metalls. L'Edat de Pedra està formada pel paleolític i el neolític, que comença amb l'aparició de l'agricultura el 8.000 aC. L'Edat dels Metalls també es pot dividir en diverses etapes, però el més important és tenir clar que comença amb la invenció dels metalls el 5.000aC i finalitza amb la invenció de l'escriptura.
Activitat 4
Llegeix bé el paràgraf anterior i elabora un esquema amb la informació que hi pots trobar. Després, dibuixa un eix cronològic i assegura't de fer-hi constar els anys i els esdeveniments que inicien i finalitzen cada etapa.
5.2 El paleolític
Anomenem paleolític al primer gran període de la prehistòria. Aquest mot vol dir "pedra vella", i prové del fet que els primers éssers humans utilitzaven estris de pedra tallada. És un període molt llarg (gairebé uns 2 milions i mig d'anys), durant el qual, alimentar-se, protegir-se del fred o de la calor i defensar-se dels enemics gairebé ocupava tot el temps dels nostres avantpassats.
Per menjar, els primers homes i dones recol·lectaven fruita i arrels, pescaven als rius o als mars i caçaven grans mamífers com bisons, mamuts o cavalls, però també capturaven animals petits com insectes, rèptils o llebres. De les preses, n'obtenien carn per alimentar-se, pells per abrigar-.se, i os i banyes per fabricar petits instruments. Com que no produïen cap aliment, diem que eren predadors.

Eren nòmades, és a dir, es traslladaven sovint, ja fos per seguir els grans ramats o per cercar fruits quan s'acabaven a l'indret on vivien. Habitaven en cavernes o coves i també construïen, en llocs protegits o al costat d'algun riu, petites cabanes amb bastons, pells i fang. A les zones més càlides, alguns grups vivien a l'aire lliure.
Tot i així, sabem que s'organitzaven en tribus d'uns 20-40 membres, formades per unes quantes famílies. Els infants, des de molt petits, ajudaven el grup en el que podien, per exemple, recollint fruits. Els ancians, eren considerats els més savis i dirigien la tribu.
Sabem que els éssers humans provenen de l'Àfrica. Durant 4 milions d'anys només hi havia éssers humans en aquest continent. A l'Àfrica, vivien en zones amb un clima càlid i, per tant, no necessitaven tapar-se el cos.
Però quan van passar a Europa, Àsia i Amèrica després de les grans glaciacions, van haver de protegir-se del fred. Fabricaven els vestits amb les pells dels animals que caçaven i cosien les pells amb agulles d'os. Els tendons dels animals els hi servien de fil.

Activitat 5
Fixa't en la imatge superior i respon les preguntes següents:
-
Què penses que volen dir els termes llatins homo, habilis, erectus i sapiens?
-
Quan va aparèixer l'ésser humà actual?
-
Quina espècie va descobrir el foc? Quines ventatges creus que tenia, aquest descobriment?
Activitat 6
Explica a què es refereix la paraula glaciació. Per què creus que els homes i dones del paleolític no van sortir d'Àfrica fins la fi de les glaciacions?
Activitat 7
Què és el paleolític?
Activitat 8
Quins tipus d'economia hi havia durant el paleolític?
Activitat 9
Descriu com era una tribu paleolítica. Per què eren nòmades?
Activitat 10
Amb quin material fabricaven eines, les persones del paleolític?
Els nostres avantpassats creien en l'existència de molts esperits que els ajudaven a caçar, que afavorien els naixements i que provocaven malalties i morts, i per això feien ritus destinats a aconseguir-ne el favor. A través de cerimònies i rituals, intentaven propiciar la caça, demanar abundància de fruits o invocar les forces de la natura.
Les tribus del paleolític enterraven els difunts amb objectes de valor, potser perquè creien en una altra vida després de la mort.
Les persones del paleolític decoraven amb pintures les parets i els sostres de les coves. Per això es coneix aquest art amb el nom d'art rupestre, que significa "art a les roques". Les pintures paleolítiques tenen tres característiques:
-
Són policromes, és a dir, s'utilitzen diversos colors dins una mateixa figura.
-
Són molt realistes. Fins i tot s'aprofiten les rugositats de la roca per donar sensació de volum.
-
Generalment representen figures d'animals: cérvols, bisons, cavalls, mamuts...
Per elaborar les pintures esmicolaven minerals fins a convertir-los en pols i després hi afegien clara d'ou per donar-los consistència. Els pinzells es fabricaven amb pèl d'animal.
No sabem amb seguretat què feien aquestes pintures a les coves, però molts científics creuen que tenia un significat religiós. Es creu que representaven animals per tal que els esperits els afavorissin a l'hora de caçar-los.
Els nostres avantpassats també feien gravats sobre roques i ossos d'animals i petites escultures que podien representar dones o animals. Les escultures de dones reben el nom de venus. Probablement les esculpien perquè els esperits asseguressin la fertilitat de les dones de la tribu.

Activitat 11
Explica el significat d'aquests termes: venus, art i rupestre.
Activitat 12
Què és un gravat? I una escultura?
Activitat 13
En què creien les persones del paleolític?
Activitat 14
Fixa't en la il·lustració que representa una tribu paleolítica. Creus que existia una divisió de les diferents feines?
Activitat 15
Llegeix l'article que trobaràs en aquest enllaç i respon les preguntes següents:
-
Qui van ser els denisovans?
-
Com s'ha descobert l'existència d'aquesta espècie?
-
Quines són les restes que tenim fins ara dels denisovans?
-
On van viure?
-
Fixa't en la imatge comparativa dels cranis dels humans moderns, els denisovans i els neardentals. Quines són les preincipals diferències que hi aprecies?
-
Es van barrejar amb els humans moderns, els denisovans?
Activitat 16
Observa la imatge que tens en aquest enllaç i respon les preguntes següents:
-
El contorn de l'animal s'ha pintat? De quin color?
-
De quin color s'han pintat les potes? I la resta del cos?
-
Identifica l'animal representat.
-
Es tracta d'una figura aïllada o forma part d'un escena?
-
Per què se suposa que pintaven animals?
Activitat 17
Fes una ullada a aquest vídeo sobre la cova d'Altamira respon aquest qüestionari.
5.3. El neolític
Fa uns 13.000 anys hi va haver un augment de la temperatura de la Terra i el glaç va desaparèixer de molts llocs. Aleshores, la fauna que estava adaptada al fred va haver d'emigrar cap a altres regions o senzillament es van extingir. Davant la falta d'animals, les tribus van començar a retenir-ne alguns en tancats per assegurar-se el proveïment de carn i llet. D'aquesta manera va sorgir la ramaderia. Les primeres espècies domesticades van ser la cabra, l'ovella, el bou, el cavall i el gos.
Al mateix temps, els éssers humans es van interessar pel conreu. Probablement van observar que quan queien llavors a terra naixien plantes i així va sorgir l'agricultura. Les primeres espècies conreades van ser els cereals: el blat a l'Orient Mitjà i a Europa, l'arròs a Àsia i el blat de moro a Amèrica.
Amb l'aparició de l'agricultura i la ramaderia, els humans van passar de ser depredadors a productors d'aliments. Aquest fet va obrir una nova etapa: el neolític.
La manera de viure de les persones també va canviar força. El fet d'haver de tenir cura de ramats tancats amb valles i de camps de cultiu, les va obligar a crear poblats estables. Així, van deixar de ser nòmades i es van convertir en sedentaris.
Aquests poblats se situaven prop dels rius per tal de disposar d'aigua per regar els camps i per proveir la població i el bestiar. A més dels habitatges, al poblat també hi havia estables pels animals, magatzems per guardar les collites, etc.
En el neolític es van produir tres grans canvis tècnics:
-
Es va començar a utilitzar la pedra polida per fabricar eines, com les aixades per llaurar, les falçs per segar o els molins per moldre el gra.
-
Es van començar a fabricar teixits. Feien el fil amb la llana dels animals i després teixien en telers molt rudimentaris.
-
Es va inventar la ceràmica, que es modelava a mà. Per exemple, els atuells per guardar el gra i els bols per menjar i cuinar eren de ceràmica.
Als poblats es va produir una especialització del treball, és a dir, hi havia persones que es dedicaven a cultivar els camps, d'altres cuidaven el bestiar i unes altres eren artesans.




Activitat 17
Quina de les frases següents explica millor el concepte de revolució neolítica?
-
Canvi en la manera de fabricar les eines.
-
Canvi en la manera de viure de les persones.
Activitat 18
Quan va començar el neolític? Quin fet en marca l'inici?
Activitat 19
Quines van ser les principals espècies cultivades i domesticades?
Activitat 20
Omple a la llibreta el quadre comparatiu del paleolític i el neolític:
Activitat 21
Per què les persones es van fer sedentàries?
5.4. L'edat dels metalls
Els primers instruments de metall es van elaborar fa uns 7.000 anys al Pròxim Orient i a Anatòlia (actual Turquia). Aquest canvi va iniciar una nova etapa: l'edat dels metalls.
El primer metall que es va utilitzar va ser el coure, però no era gaire resistent. Més tard, es van usar el bronze i el ferro, amb els quals es podia fabricar tota mena d'objectes: eines, armes, joies, etc. Les noves eines agrícoles de metall van permetre augmentar la producció i acumular excedents per intercanviar, és a dir, comerciar.
Fa uns 5.000 anys, van tenir lloc a l'Orient Mitjà tres invents més de gran importància:
-
La roda va millorar els transports, ja que va fer possible traslladar per terra grans quantitats de mercaderies carregades en carros.
-
La vela va permetre als vaixells aprofitar la força del vent, per transportar mercaderies i persones amb més facilitat.
-
L'arada permetia llaurar més extensió de terreny i a més velocitat que amb l'aixada, perquè era estirada per dos animals.




L'impuls del comerç va fer créixer els poblats que estaven situats a les rutes comercials, i es van convertir en petites ciutats amb uns quants milers d'habitants.
A les ciutats van sorgir ocupacions noves: sacerdots, que s'ocupaven de ritus religiosos, i guerrers, encarregats de defensar la població. També van sorgir divisions socials importants, perquè els sacerdoats, els guerrers i les persones més riques van adquirir una situació privilegiada.
Durant el neolític i l'edat dels metalls, les creences en el més enllà i el culte als morts van tenir un gran desenvolupament. Els difunts s'introduïen en una urna de ceràmica que s'envoltava d'un aixovar (joies, aliments, atuells...). Els enterrament s'acostumaven a situar fora dels poblats i les ciutats. A aquests recintes els anomenem necròpolis, que significa "ciutat dels morts".
En l'edat dels metalls es va començar a practicar la incineració dels morts, és a dir, es cremava el cadàver del difunt.


En el període final del neolític i durant l'edat dels metalls, es van començar a construir monuments amb grans blocs de pedra o megàlits. Per això anomenem monuments megalítics aquestes construccions. Els principals monuments megalítics eren:
-
Els menhirs (probablement eren llocs on es retia culte al Sol)
-
Els dòlmens (eren sepultures per a un grup de persones)
-
Els cromlecs (possiblement eren santuaris).
Activitat 22
Explica quins invents s'associen amb l'edat dels metalls.
Activitat 23
Quins constums funeraris nous es van desenvolupar en el neolític i en l'edat dels metalls?
Activitat 24
Què són els monuments megalítics? Dibuixa els tres tipus de monuments megalítics que coneixes.
Activitat 25
Busca a internet informació sobre l'Stonehenge:
-
De quina època és?
-
On està situat?
-
Quins mena de monument megalític és?
-
Quina funció tenia?
Activitat 26
Analitzem els estrats d'un jaciment.
Normalment, un mateix lloc ha estat habitat durant milers d'anys. Les restes que van deixant les persones s'acumulen en capes o estrats. Les capes més profundes corresponen a les etapes més antigues, les restes de les quals han quedat enterrades per les persones que van viure després. Les restes que se situen en un mateix estrat són d'una mateixa època.
-
Per què les restes del passat estan enterrades?
-
Què és un estrat?
-
On estan les capes més modernes? Per què?
-
Aquests objectes pertanyen al mateix jaciment. Quin deu estar en els estrats més profunds? I en els estrats més superficials? Per què?
