Unitat 7. Els pobles pre-romans de la península ibèrica
Unitat 7. Els pobles pre-romans de la península ibèrica
Geografia i història
1r d'ESO
Unitat 3. Els paisatges i els climes
La Terra està embolcallada per l'atmosfera, una capa de gasos com el nitrogen i l'oxigen. L'atmosfera regula la temperatura terrestre, ja que impedeix que el planeta es refredi molt durant la nit, quan no hi arriben els rajos solars que fan llum i escalfor, i permet que circuli calor de les zones càlides fins les més fredes de la Terra.
Cal diferenciar entre temps i clima:
-
El temps és l'estat de l'atmosfera en un lloc i un moment determinats. Així, diem que a Londres avui fa un temps càlid i sec.
-
El clima és l'estat característic de l'atmosfera que es repeteix en un lloc concret durant un període llarg de temps. Per coneìxer el clima d'una zona, es mesura el temps de cadadia durant dècades. Així, diem que a Londres el clima és temperat i plujós.
Per conèixer temps i clima, s'analitzen mesuresde temperatura, precipitació, humitat, pressió atmosfèrica i vent.
-
La temperatura és la quantitat de calor que té l'aire de l'atmosfera. Les temperatures es mesuren amb un termòmetre i s'expressen en graus centígrads (ºC).
Segons la temperatura, el nostre planeta es divideix en cinc zones climàtiques:




Si els rajos solars incideixen perpendicularment sobre un lloc, es concentren en una zona menys extensa, per això l'acció dels rajos solars és més intensa a la zona càlida i el Sol escalfa més. Si els rajos solars hi indiceixen inclinats, l'energia solar es reparteix en un territori més extens. Per això perden intensitat a les zones temperades i fredes.
-
La humitat és la quantitat de vapor d'aigua que hi ha a l'aire. Aquest vapor s'origina per l'evaporació de l'aigua de mars, oceans, rius, terrenys humits i plantes. L'evaporació és més gran quan més elevada és la temperatura.
Quan el vapor d'aigua que hi ha a l'atmosfera es condensa i passa a estat líquid, en forma de petites gotes, es formen els núvols. Si aquestes gotes es refreden i augmenten de mida, la'ugment de pes les fa precipitar, és a dir, cauen sobre la superfície terrestre. Anomenem precipitacions a l'aigua que cau de l'atmosfera sobre un lloc. Aquesta aigua pot ser en forma de pluja, de neu o de calamarsa.
Les precipitacions es mesuren amb un pluviòmetre i s'expressen en mil·lilitres (mm) o en litres per m (l/m ).
2
2
-
La pressió atmosfèrica és el pes que exerceix l'aire en un punt determinat de la superfície terrestre. Com més pes de l'aire, més pressió.
La pressió es mesura amb un baròmetre i s'expressa en mil·libars (mbar) o en hectopascals (hPa).



-
El vent és simplement aire en moviment. El vent s'origina per les diferències depressió atmosfèrica entre unes zones i unes altres de la Terra. L'aire va sempre de les zones d'alta pressió fins a les zones de baixa pressió.
Per conèixer la direcció del vent es fa servir un penell, i per saber-ne la velocitat s'utilitza una anemòmetre.


Activitat 1
Observa el mapa pictogràfic del temps i digues quin símbol s'utilitza per representar:
a. Un dia assolellat
b. Un dia ennuvolat
c. Pluja
d. Boira
e. Vent fluix
f. Neu
Ara comprova amb la llegenda si ho has encertat i descriu com serà el temps a la zona
de la Terra que representa el mapa.



Activitat 2
Amb les dades que envien els satèl·lits meteorològics, s'elaboren mapes del temps de superfície que inclouen dades de la pressió atmosfèrica.
Les línies són les isòbares, línies tancades que uneixen els punts d'igual pressió. Com més juntes estan les isòbares, més forts són els vents.
La A indica anticicló o alta pressió.
La D indica depressió o baixa pressió.
Els fronts es dibuixen amb una línia dentada.
Observa el mapa de superfície i escull la resposta correcta:
a. a les zones d'anticicló, el temps serà
-
estable
-
plujós
-
sec
-
amb cel serè
b. a les zones de depressió, el temps serà
-
inestable, ennuvolat i amb possibles tempestes
-
estable, plujós i amb possibles calamarsades
-
assolellat, estable i amb vent fluix
c. digues si són verdaderes o falses les següents afirmaicons sobre les zones afcetades per un front
-
poden haver-hi pluges, encara que depèn del color del front. V/F
-
un front fred sol anar acompanyat de fortes tempestes. V/F
-
un front càlid, es representa amb línies blaves, i un front fred, amb línies vermelles. V/F
-
un front càlid porta un temps més tranquil i amb precipitacions menys intenses, tot i que de més durada. V/F

Dins de cada una de les cinc zones climàtiques de la Terra, hi ha diferents tipus de clima:
A la zona càlida, es distingeixen els climes:
-
equatorial
Al voltant de l'equador es dona el clima equatorial. Les temperatures sempre són càlides, amb una mitjana anual de 27ºC, i les precipitacions són abundants.
A causa d'aquestes condicions climàtiques, els rius equatorials solen ser cabalosos i regulars. Com que la calor i la humitat afavoreixen la vida vegetal i animal, el paisatge característic de la zona equatorial és la selva.
-
tropical
Cap als tròpics, apareix el clima tropical. Les temperatures són sempre elevades i les precipitacions són abundants, encara que es concentren totes en una època de l'any. Per això, es diu que a la zona tropical s'alternen dues estacions: la seca i la humida.
Els rius tropicals tenen un cabal més reduït que els equatorials i un règim irregular: presenten aigües baixes en l'estació seca, i aigües altes en l'estació humida. L'alternança de dues estacionsorigina un paisatge de sabana.
-
desèrtic
Al clima desèrtic les pluges són molt escasses. Segons les temperatures, esdistingeixen dos tipus de deserts:
- els deserts càlids, situats al voltants dels tròpics, amb temperatures molt elevades de dia i molt baixes de nit.
- els deserts amb estació freda, a les zones temperades, amb estius molt càlids i hiverns molt freds.
El desert presenta una gran varietat de paisatges: des dels deserts de sorra fins els deserts pedregosos. Els rius romanen secs tot l'any, només porten aigua quan plou.La falta d'aigua fa que la vegetació i la fauna siguin escasses.
A les zones temperades hi ha quatre tipus de climes:
-
mediterrani
Al clima mediterrani, les temperatures són força elevades a l'estiu i suaus a l'hivern. Les precipitacions no són gaire abundants i es concentren a la primavera i a la tardor, mentre que l'estiu és molt sec.
Com a conseqüència del clima, els rius tenen un cabal iiregular. La vegetació està composta pel bosc mediterrani, format per arbres, matolls i arbustos.
-
xinès
El cima xinès té unes temperatures semblants a les del clima mediterrani, tot i que les precipitacions són més abundants.
-
continental
A les zones de clima continental les temperatures són molt contrastades: l'hivern és molt fred i l'estiu, molt calorós. Les precipitacions es concentren generalment a l'estiui les zones costaneres són més humides que les interiors.
Els rius són glaçats durant els mesos més freds de l'hivern, a moltes zones. A la primavera, el gel es desglaça i pot generar grans crescudes.
A la vegetació de la zona continental s'hi alternen:
- el bosc boreal o taigà, a les zones seques i fredes, amb arbres de fulla perenne
- praderia, a les zones humides i menys fredes, amb herbes de diferents mides segons el territori.
-
oceànic
A les zones de clima oceànic o atlàntic, les temperatures són suaus durats tot l'any a causa de la influència moderadora de l'oceà. Les precipitacions són abundants i regulars, ja que es produeixen en totes les estacions. Per aquesta raó, els rius tenen un cabdal abundant i regular i la vegetació és abundant i molt verda.
A les zones fredes i a les muntanyes altes, hi podem trobar els climes:
-
polar
El clima polar és el més fred de la Terra: l'hivern és molt llarg i dur i l'estiu gairebé no existeix. Als pols, la nit s'allarga durant sis mesos.
Les precipitacions són escasses, i cauen en forma de neu. Per això, el glç i la neu són elements típics del paisatge polar, que destaca per l'aspecte blanc.
-
d'alta muntanya
Als cims més elevats es dona el clima d'alta muntanya. És un clima fred, ja que les temperatures són baixes durant l'hivern i fresques durant els mesos d'estiu. Les precipitacions són abudants al llarg de l'any, i a l'hovern sovint cauen en formade neu. Les tempratures i les precipitacions es modifiquen amb l'altitud: amesura que ascendim la muntanya, les temperatures són més fredes i augmenten les precipitacions.
Per això, la vegetació varia molt d'unes zones a unes altres, ja sigui per l'altitud o per la incidència dels rajos del sol (solell o obaga).

Activitat 3
Observa les imatges que tens a continuació i digues a quin clima o paisatge creus que pertanyen. Raona la teva resposta.
Activitat 4
Copia i completa el següent gràfic a la teva llibreta amb la informació que tens en aquesta plana.











Activitat 5
Elabora un climograma com el de la imatge a partir de les dades següents. Pots ajudar-te de les instruccions que trobaràs aquí. Després, mira d'endevinar a quin tipus de clima pertany el climograma que has realitzat.

